maandag 24 september 2012

Overwinteren in het ijs

Overwinteren in het ijs 

Door Tessa Heerschop
 
STOCKHOLM -  Overwinteren doen de meeste Nederlanders in een zonnig land, maar dat gaat niet op voor Ron en Tak van der Most. Met hun 42 voet Kuster, genaamd Noaber (buur in het Twents) liggen ze sinds september in de hoofdstad van Zweden. „Het is hier prachtig en als je van water houdt is Stockholm een paradijs.”

Ron en Tak voor de Noaber
 
Het idee voor een winter in Scandinavië kwam nadat het gepensioneerde echtpaar vier maanden rond de oostkust van Zweden had gevaren. „We besloten Stockholm aan te doen en kregen direct vriendschap met de havenmeester. Hij was nogal verliefd op onze boot en gaf ons de leukste plek in de haven. 's Avonds zaten we op het dek van zijn boot aan de witte wijn. We zijn toen door hem en nog een paar mensen overgehaald om hier te blijven. We zagen het als een unieke kans”, aldus Tak.

Raar

De meeste Zweden vinden het maar raar dat de Nederlanders kiezen voor overwinteren in hun koude land. „Als we vertellen dat we hier met een boot in de haven liggen, kijken ze ons aan alsof we niet normaal zijn. Maar we hebben goede verwarming aan boord en we houden ook erg van de sneeuw. Omdat de wateren kunnen dichtvriezen, varen we niet. Maar we maken wel uitstapjes naar één van de veertien eilanden rond de stad. We hebben bovendien enorm veel mensen ontmoet hier. Iedereen spreekt vloeiend Engels.”

Lente

Het echtpaar blijft nog tot eind april in de haven. „We gaan nu nog iedere drie weken naar Nederland, want daar staat ons huis in Heusden te koop. In de lente varen we verder en hopelijk wordt ons huis dan verkocht, want dan kunnen we fulltime op het schip wonen. Dan proberen we in de winter weer een andere haven. Waarschijnlijk niet in Zweden, maar wellicht wordt het Engeland.”
Ron en Tak lieten hun Noaber bij de Consonant-werf bouwen en hadden veel inspraak bij het inrichten van de boot. „Dit jacht is kort na de tewaterlating nog verkozen tot Motorboot van het Jaar. Het is een ontwerp van Willem Nieland en heel geschikt om op te wonen. We hebben vroeger altijd gezeild en wilden een stoer schip hebben, waarmee we lange tochten zouden kunnen maken." Hun reisdrift deed ze met de Noaber onder andere in Frankrijk en op de Kanaaleilanden belanden.

Artikel gepubliceerd bij De Telegraaf 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten