maandag 24 september 2012

Luxe Nederlandse boten aan de Côte d`Azur

Luxe Nederlandse boten aan de Côte d`Azur

Door Tessa Heerschop 



We hadden bubbels en parels verwacht bij de ultraluxe jachtshow Cannes Croisette aan de Côte d'Azur, maar helaas bleef het bij een plastic bekertje water en een handvol bezoekers. Toch hoorde je de Nederlandse jachtbouwers niet klagen.
"Er zijn wellicht niet veel bezoekers, ze zijn wel echt geïnteresseerd in het kopen van een boot. Bovendien is het pas de eerste keer dat dit georganiseerd wordt", aldus jachtmakelaar Ad van der Vliet.


Bontekoning

De show werd georganiseerd door Holland Yacht Experience, een bundeling van acht jachtbouwers en makelaars die zichzelf gezamenlijk promoten aan de goudkust van Frankrijk. "We zijn allemaal anders, dus het bijt elkaar niet", zegt Ad terwijl hij een rondleiding geeft over het 24 meter lange zeiljacht dat hij te koop heeft liggen. Deze ‘Bontekoning ’ werd in 2006 op maat gebouwd voor een koppel dat de wereld wilde rond varen. Daarnaast werd ze gecharterd. Dat het schip al 6 jaar oud is, valt nauwelijks op.

Comfortabel

De modernste snufjes, zoals een tv met plotter in het dak, zijn ingebouwd. "Het schip is zo comfortabel mogelijk, dus hoge rugsteunen in de kuip, een machinekamer waar je in kan lopen en niet hoeft te kruipen en zelfs spiegelverwarming in de badkamer, tegen condens", zegt Ad terwijl hij in de woonkamer loopt. Die omschrijft hij als "licht art Déco betimmerd." Ondanks al het comfort, willen de eigenaren na zes jaar weer aan de wal gaan wonen. De vraagprijs wil Van der Vliet niet bekend maken. Maar omdat het helemaal naar Cannes wordt gevaren om een koper te vinden, zul je het waarschijnlijk met een modaal inkomen niet kunnen kopen.

Osprey

Wie wel genoeg geld heeft, maar liever een motorboot vaart, kan terecht bij Wajer&Wajer . Zij hebben de Osprey 37 mee genomen, een 11 meter lange design cruiser die een topsnelheid van 40 knopen haalt. "Voordeel van deze boot is dat die heel makkelijk vaart", zegt verkoper Clint Hogestyn. "Ik had gisteren een vrouw aan boord die nog nooit gevaren had, maar ze navigeerde de boot op de joystick in één keer soepel de haven uit," vertelt hij trots. Opeens realiseert hij zich dat de journalist van de vaarkrant ook een vrouw is. "Ik laat jou zo varen, met hoge snelheid, op open zee". Het water achter de boot spreidt wijd opzij als de staart van een zeemeermin, maar het varen zelf is nogal hobbelig.


Vrijheid

Totdat de hendel goed wordt open gezet. Het is werkelijk fantastisch om te racen met deze cabrio. "Varen is vrijheid", wordt weleens gezegd en dat komt helemaal uit aan boord van dit speeltje voor de rijken. Want goedkoop is de Osprey niet. Voor dezelfde prijs koop je een vrijstaand huis in de Randstad. "Onze boten zijn niet goedkoop, maar wel van de hoogste kwaliteit. Daar staan Nederlanders om bekend, we zitten in het hoogste segment", zegt Clint terwijl we de haven weer in varen. Hopelijk zien de internationale jetsetters aan de Cote d'Azur dat ook en wordt de Cannes Croisettes show volgend jaar een succes. Misschien miste de show wat 'blingbling', de boten waren wel van top kwaliteit.

Artikel gepubliceerd bij De Telegraaf.
 

1 opmerking:

  1. Oh wat gaaf, een luxe bootje aan de Cote d'Azur. Lijkt me heerlijk. Ook niet verkeerd om als Nederlandse jachtmakelaar daar even te vertoeven!

    BeantwoordenVerwijderen